#RESEPI KE-2
Next menu kita x lengkap laa law xdewh
Kuah or sup kan?
Kalau nak tahu neyh antara Fav. menu Ieka jgk tw sbb simple jep
Untuk spew2 yang jaga makan tuh neyh sangat laa sesuai
dan yang paling penting mengenyangkan
Bagi semangkuk pown leyh licin ko!!
Hehehehehe..
Ok tuk masak sup neyh mmg very the simple u'olls
Let's check dz menu out..
BAHAN-BAHAN :
SUHUN*
FUCUK*
UBI KENTANG
FISHCAKE*
BEBOLA IKAN*
LOBAK*
BUNGA KOBIS*
CENDAWAN*
BAWANG PUTIH
BAWANG MERAH
GARAM CILI MERAH
KIUB PATI AYAM (MAGGI)
AIR
CARA-CARA :
Bawang putih dan bawang merah di blend,kemudian tumiskan didalam periuk berisi minyak.
Setelah naik bau masukkan air dan rebus kentang sehingga empuk
Tidak lupa juga masukkan kiub pati ayam maggi.
Biarkan seketika sehingga kentang tadi betul2 lembut dan masak.
Sebelum memulakan masakkan suhun dan fucuk telah di rendam terlebih dahulu.
Jika sup telah menggelegak masukkan bahan2 yang bertanda (*) kedalam periuk
Kemudiakan perasakan masakkan dengan garam secukup rasa.
NOTA : Sekiranya anda sukakan pedas boleh tambahkan sedikit lada hitam sebagai bahan tambahan. Selain itu telur juga boleh digunakan mengikut citarasa dan kesukaan anda ok? Selamat Mencuba......
_SELAMAT MENCUBA_
0 comments:
Post a Comment